Ukryte w owocach, np. wytłokach jabłkowych i skórce cytrusów, pektyny są znane przede wszystkim z tego, że zawierają sporo błonnika. Usprawniają więc pracę układu pokarmowego, sprzyjają redukcji cholesterolu LDL i pomagają usunąć z organizmu toksyny. To jednak nie wszystkie prozdrowotne właściwości tych związków organicznych.

Lepsze gojenie się ran

Pektyny są bardzo dobrze znane w klinikach specjalizujących się w zabiegach medycyny estetycznej. Pomagają oczyścić rany oparzeniowe i pozbyć się drobnoustrojów krwi (bakteriemia). Ponadto przyspieszają regenerację naskórka uszkodzonego wskutek oparzenia. Ich obecność sprzyja zaakceptowaniu przez organizm przeszczepionych komórek.

Doustne przyjmowanie pektyn, czyli ich spożywanie, wzmacnia układ odpornościowy. Zawarte w pektynach substancje mają spory potencjał antyoksydacyjny, czyli neutralizują wolne rodniki, które mogą prowadzić do choroby nowotworowej.

pektyny w płynie

Redukcja stanów zapalnych

Przeprowadzone badania wykazały, że pektyny przyspieszają redukcję stanu zapalnego w pochwie i sprzyjają odtworzeniu jej naturalnej flory bakteryjnej. W testach zastosowano roztwory o stężeniu od 2 do 4 proc. w połączeniu ze środkami terapeutycznymi.

Eksperci tłumaczą, że te wielocukry pozytywnie wpływają na liczbę limfocytów T. Ponadto zwiększają aktywność fagocytów i neutrofilów, czyli komórek odpowiedzialnych za zwalczanie wrogich mikroorganizmów, w tym bakterii.

W trakcie innych eksperymentów zauważono, że pektyny korzystnie wpływają na napromieniowane krwinki. Podnoszą przy tym aktywność przeciwutleniającą krwi i komórek wątrobowych.

Pektyny podawane pozajelitowo sprawiają, że zmniejsza się aktywność dojrzałych komórek supresorowych. Spada również tempo indukowania specyficznych supresorów T.

Lepsze efekty terapeutyczne

To, że pektyny znajdziemy w dżemie czy powidłach, dziwi już niewielu. Jednak mało kto wie, że te wielocukry są surowcem używanym w przemyśle farmaceutycznym. Dodaje się je m.in. do pastylek do ssania i żelatynowych otoczek kapsułek przeciwbólowych oraz czopków.

Przynosi to potrójny efekt:

  1. Wydłuża się czas działania substancji czynnych, których te tabletki są nośnikiem.
  2. Wzmacnia się ich efekt leczniczy (dotyczy to m.in. antybiotyków z grupy penicylin, tetracyklin i neomycyny).
  3. Zmniejszają się negatywne skutki uboczne tychże leków.

pektyny w płynie

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter