Pektyny mogą być skutecznym sposobem na obniżenie cholesterolu, który jest przyczyną wielu problemów z sercem i układem krążenia. Te ukryte w ścianach komórkowych roślin węglowodany działają dwutorowo:

  1. Wyłapują i wydalają nadmiar kwasów żółciowych.
    Już samo zmniejszenie ilości kwasów żółciowych powoduje, że spada ilość cholesterolu produkowanego przez wątrobę. Dzieje się tak, ponieważ te pierwsze biorą udział w biosyntezie tych drugich.
  2. Wyłapują i wydalają nadmiar samego cholesterolu, przez co następuję obniżenie jego poziomu w organizmie.

Udowodniono, że najlepsze efekty przynosi stosowanie pektyn płynnych. One mają bowiem wysoką masę cząsteczkową.

pektyny w płynie

Badania potwierdzające skuteczność pektyn w obniżaniu cholesterolu

Prozdrowotne właściwości tych szczególnych wielocukrów zbudowanych z cząsteczek kwasu poligalakturonowego zaobserwowano już w latach 70. XX wieku. W przeprowadzonym w 1976 r. badaniu angielscy uczeni wykazali, że u pacjentów, którzy konsumowali w ciągu doby 12 g pektyn, po trzech tygodniach zaobserwowano obniżenie cholesterolu o 13 procent. Rok później inni naukowcy dowiedli, że spożywanie 15 g pektyn dziennie zwiększyło w grupie badawczej wydalanie tłuszczu w kale o 44 proc.

W 1988 r. w „Clinical Cardiology” opisano eksperyment ekspertów z Uniwersytetu stanowego Floryda. Polegał on na tym, że przez cztery tygodnie ochotnikom będącym w grupie podwyższonego ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego podawano codziennie po 15 g pektyn w kapsułkach. Przy czym połowa uczestników otrzymywała placebo (puste kapsułki). Zarówno pacjenci, jak i lekarze nie wiedzieli, kto dokładnie otrzymuje pektynę.

Po miesiącu przerwy projekt powtórzono przez kolejne cztery tygodnie. Przez cały ten czas badani prowadzili dotychczasowy tryb życia. Okazało się, że u osób przyjmujących pektyny poziom niekorzystnych frakcji lipidowych zmniejszył się o 7,6 oraz 10,8 proc.

W 2010 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zalecił stosowanie pektyn jako środka redukującego zawartość glukozy i cholesterolu we krwi. Rekomendację wydał na podstawie wyników badania, w którym u 33 z 50 pacjentów przyjmujących te dobroczynne wielocukry zaobserwowano poprawę wyników krwi. Taka rekomendacja to najlepszy dowód na skuteczność pektyn w obniżaniu cholesterolu.

Pod koniec 2014 r. naukowcy z Maastricht University opublikowali w „European Journal of Clinical Nutrition” artykuł o tym, że spożywanie płynnej pektyny o dużej masie cząsteczkowej (np. z jabłek lub skórki cytrusowej) w ilości 6 g na dzień przez trzy tygodnie pozwoliło obniżyć stężenie cholesterolu o 7-10 proc.

pektyny w płynie

Leczy też wczesne nadciśnienie

Jak wiadomo, nadmiar cholesterolu prowadzi do rozwoju nadciśnienia tętniczego. Stwierdzono, że poliuronidy mogą być pomocne w leczeniu również tej przypadłości.

Testy wykazały, że u pacjentów na wczesnych etapach choroby (I i II stadium nadciśnienia) przyjmowanie po 1 g pektyn trzy razy dziennie przyniosło całkowite ustąpienie schorzenia po maksymalnie 10 miesiącach. U części z nich nastąpiło to już po czterech miesiącach.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter