Reakcje uczuleniowe powoli stają się plagą współczesnego świata. Systematycznie rośnie odsetek populacji cierpiący z powodu negatywnych skutków oddziaływania alergenów. Te ostatnie są obecne nie tylko w żywności, ale też w powietrzu, którego jakość się pogarsza. Skuteczną bronią w walce z alergią – zarówno oddechową, jak i pokarmową – są pektyny.

Większa odporność i prawidłowa praca jelit

Te obecne w ścianach komórkowych roślin wielocukry są silnymi absorbentami. Oznacza to, że mają zdolność wiązania i wymiany jonów metali ciężkich oraz innych toksyn obecnych we krwi.

Wiele dolegliwości jelit bierze się z uszkodzenia błony śluzowej tego organu. W efekcie staje się on bardziej wrażliwy, tj. mniej odporny na działanie alergenów. Osłabione jelita znacznie gorzej niż te zdrowe przechodzą kontakt z patogenami.

Pektyny znoszą dyskinezę jelita, czyli zaburzenia ruchów perystaltycznych prowadzących do zaparć. W zależności od przyjmowanej ilości spożywanie pektyn zwiększy lub zmniejszy aktywność jelit. Po prostu wróci ona do swojego normalnego (naturalnego) poziomu.

Ponadto obecność pektyn w diecie pozwoli zwiększyć liczbę limfocytów T oraz podnieść aktywność fagocytów i neutrofilów. Dzięki temu organizm lepiej radzi sobie z patogenami obecnymi w układzie pokarmowym.

Niekiedy zaburzenia pracy jelit mają charakter wtórny i są wywoływane lekami przyjmowanymi w terapii chorób skórnych, np. atopowym zapaleniu skóry, egzemy, łuszczycy. Jak to się dzieje?

Specyfiki stosowane w leczeniu alergicznego zapalenia skóry podrażniają układ pokarmowy. Dolegliwości te zwalcza się farmaceutykami, które z kolei mogą nasilać chorobę skóry. Błędne koło.

Na szczęście można z niego wyjść, sięgając po pektyny. Usunie to wtórne zaburzenia jelit, ale nie pogorszy efektów terapii skóry. Wręcz przeciwnie, jej stan się poprawi.

pektyny w płynie

Odtworzenie dobrej mikroflory

Kolejny problem jest taki, że chorobom alergicznym skóry w przynajmniej połowie (niektóre źródło podają, że we wszystkich) przypadków towarzyszy dysbioza jelit. Stanowi ona konsekwencję zażywania antybiotyków i niesteroidowych leków przeciwzapalnych przepisywanych w tego typu schorzeniach.

Dysbioza to stan nieprawidłowego, nienaturalnego składu flory jelitowej. Prowadzi do zwiększonego wchłaniania z powietrza i pożywienia toksycznych i uczulających substancji. Przyjmowanie pektyn pozwoli przywrócić równowagę flory bakteryjnej, czyli zwiększy ilość pożądanych mikroorganizmów i zmniejszy ilość tych niepożądanych. Tym samym organizm stanie się mniej podatny na patogeny i alergie.

Musimy mieć świadomość, że alergiczne choroby skóry nasilają się wskutek spożywania pewnych substancji zawartych w pożywieniu. Chodzi m.in. o wzmacniacze smaku i aromatu, barwniki, ulepszczacze, konserwanty, stabilizatory itd. Podobne skutki wywołuje wdychanie spalin i jedzenie pokarmów, do uprawy których stosowano środki ochrony roślin (pestycydy). W ten sposób do organizmu wnikają toksyny będące źródłem licznych problemów ze zdrowiem. Pektyny wychwytują i wydalają te trucizny.

Zdrowe nerwy

U pacjentów cierpiących na alergiczne choroby skórne występują również dolegliwości ze strony układu nerwowego. Objawia się to zaburzeniami pracy jelit w postaci biegunek bądź zaparć.

Przyjmowanie pektyn może – na zasadzie sprzężenia zwrotnego – rozwiązać oba problemy jednocześnie. Normalizacja pracy układów pokarmowego i nerwowego ma istotne znaczenie dla pozbycia się problemów skórnych. Badania dowiodły, że wśród pacjentów z prawidłowo funkcjonującymi jelitami liczba wyzdrowień była o 90 proc. większa w porównaniu do tych, którzy nadal cierpieli na biegunkę czy zaparcia czy inną dysfunkcję jelit.

pektyny w płynie

Skuteczne także u dzieci

Z uwagi na detoksykacyjne właściwości pektyny zaleca się również w leczeniu skazy dziecięcej, czyli atopowego zapalenia skóry u młodych ludzi.

W badaniu podawano pacjentom trzy razy dziennie, 20 minut przed posiłkiem po jednej łyżeczce 1-proc. roztworu pektyn. Po dwóch tygodniach zaobserwowano u nich poprawę stanu skóry, zwiększenie apetytu i złagodzenie zaburzeń jelitowych.

Zdaniem naukowców stało się tak dzięki silnym właściwościom odczulającym pektyn. Substancje te przyciągają obecne w jelitach patogeny, co przyspiesza ich eliminację z organizmu.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter