Reakcje uczuleniowe powoli stają się plagą współczesnego świata. Systematycznie rośnie odsetek populacji cierpiący z powodu negatywnych skutków oddziaływania alergenów. Te ostatnie są obecne nie tylko w żywności, ale też w powietrzu, którego jakość się pogarsza. Skuteczną bronią w walce z alergią – zarówno oddechową, jak i pokarmową – są pektyny.
Większa odporność i prawidłowa praca jelit
Te obecne w ścianach komórkowych roślin wielocukry są silnymi absorbentami. Oznacza to, że mają zdolność wiązania i wymiany jonów metali ciężkich oraz innych toksyn obecnych we krwi.
Wiele dolegliwości jelit bierze się z uszkodzenia błony śluzowej tego organu. W efekcie staje się on bardziej wrażliwy, tj. mniej odporny na działanie alergenów. Osłabione jelita znacznie gorzej niż te zdrowe przechodzą kontakt z patogenami.
Pektyny znoszą dyskinezę jelita, czyli zaburzenia ruchów perystaltycznych prowadzących do zaparć. W zależności od przyjmowanej ilości spożywanie pektyn zwiększy lub zmniejszy aktywność jelit. Po prostu wróci ona do swojego normalnego (naturalnego) poziomu.
Ponadto obecność pektyn w diecie pozwoli zwiększyć liczbę limfocytów T oraz podnieść aktywność fagocytów i neutrofilów. Dzięki temu organizm lepiej radzi sobie z patogenami obecnymi w układzie pokarmowym.
Niekiedy zaburzenia pracy jelit mają charakter wtórny i są wywoływane lekami przyjmowanymi w terapii chorób skórnych, np. atopowym zapaleniu skóry, egzemy, łuszczycy. Jak to się dzieje?
Specyfiki stosowane w leczeniu alergicznego zapalenia skóry podrażniają układ pokarmowy. Dolegliwości te zwalcza się farmaceutykami, które z kolei mogą nasilać chorobę skóry. Błędne koło.
Na szczęście można z niego wyjść, sięgając po pektyny. Usunie to wtórne zaburzenia jelit, ale nie pogorszy efektów terapii skóry. Wręcz przeciwnie, jej stan się poprawi.
Odtworzenie dobrej mikroflory
Kolejny problem jest taki, że chorobom alergicznym skóry w przynajmniej połowie (niektóre źródło podają, że we wszystkich) przypadków towarzyszy dysbioza jelit. Stanowi ona konsekwencję zażywania antybiotyków i niesteroidowych leków przeciwzapalnych przepisywanych w tego typu schorzeniach.
Dysbioza to stan nieprawidłowego, nienaturalnego składu flory jelitowej. Prowadzi do zwiększonego wchłaniania z powietrza i pożywienia toksycznych i uczulających substancji. Przyjmowanie pektyn pozwoli przywrócić równowagę flory bakteryjnej, czyli zwiększy ilość pożądanych mikroorganizmów i zmniejszy ilość tych niepożądanych. Tym samym organizm stanie się mniej podatny na patogeny i alergie.
Musimy mieć świadomość, że alergiczne choroby skóry nasilają się wskutek spożywania pewnych substancji zawartych w pożywieniu. Chodzi m.in. o wzmacniacze smaku i aromatu, barwniki, ulepszczacze, konserwanty, stabilizatory itd. Podobne skutki wywołuje wdychanie spalin i jedzenie pokarmów, do uprawy których stosowano środki ochrony roślin (pestycydy). W ten sposób do organizmu wnikają toksyny będące źródłem licznych problemów ze zdrowiem. Pektyny wychwytują i wydalają te trucizny.
Zdrowe nerwy
U pacjentów cierpiących na alergiczne choroby skórne występują również dolegliwości ze strony układu nerwowego. Objawia się to zaburzeniami pracy jelit w postaci biegunek bądź zaparć.
Przyjmowanie pektyn może – na zasadzie sprzężenia zwrotnego – rozwiązać oba problemy jednocześnie. Normalizacja pracy układów pokarmowego i nerwowego ma istotne znaczenie dla pozbycia się problemów skórnych. Badania dowiodły, że wśród pacjentów z prawidłowo funkcjonującymi jelitami liczba wyzdrowień była o 90 proc. większa w porównaniu do tych, którzy nadal cierpieli na biegunkę czy zaparcia czy inną dysfunkcję jelit.
Skuteczne także u dzieci
Z uwagi na detoksykacyjne właściwości pektyny zaleca się również w leczeniu skazy dziecięcej, czyli atopowego zapalenia skóry u młodych ludzi.
W badaniu podawano pacjentom trzy razy dziennie, 20 minut przed posiłkiem po jednej łyżeczce 1-proc. roztworu pektyn. Po dwóch tygodniach zaobserwowano u nich poprawę stanu skóry, zwiększenie apetytu i złagodzenie zaburzeń jelitowych.
Zdaniem naukowców stało się tak dzięki silnym właściwościom odczulającym pektyn. Substancje te przyciągają obecne w jelitach patogeny, co przyspiesza ich eliminację z organizmu.