Z żywieniowego punktu widzenia pektyny tylko pozornie są bezwartościową substancją. Zalicza się je do rozpuszczalnych frakcji błonnika. Poza tym tworzą w układzie trawiennym żelową strukturę. Ma to istotne znaczenie dla osób borykających się z nadmiarem kilogramów i próbujących schudnąć.

Już 5 g pektyn pomaga schudnąć

Pektyny po kontakcie z wodą pęcznieją w żołądku. Dają zatem uczucie sytości, co zniechęca do sięgania po kolejne porcje pokarmu. Tym samym sprzyjają osiągnięciu stanu deficytu kalorycznego, który jest warunkiem redukcji masy ciała (by schudnąć, trzeba więcej kalorii zużyć, niż skonsumować).

Właściwość ta została potwierdzona na grupie kobiet i mężczyzn. Badani przyjmowali różne ilości pektyn dziennie, minimum 5 g. Wszyscy badani potwierdzili zwiększenie sytości po posiłku.

To jednak nie koniec dobroczynnego wpływu pektyn na organizm. Powstały po rozkładzie tych substancji pochodzenia roślinnego żel pokrywa ściany górnego odcinka przewodu pokarmowego. To powoduje spowolnienie wchłaniania węglowodanów. Są one uwalniane do krwiobiegu stopniowo. Innymi słowy: po spożyciu posiłku zawierającego pektyny poziom glukozy we krwi nie wzrasta gwałtownie.

Zatem nie następuje nagły wyrzut insuliny do krwi, a trzustka nie jest przesadnie obciążana. Zmniejsza to ryzyko wykształcenia się zjawiska insulinoodporności i zachorowania na cukrzycę.

pektyny w płynie

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter